Conform tradiției, în primul anișor de viață, bebelușului nu i se va tăia deloc părul.
După împlinirea vârstei de 1 an, însă până la 3 ani, nu mai târziu, se practică tăierea moțului. La această ceremonie, bebelușul și nașii sunt părțile cele mai importante.
Astfel, după ce bebe împlinește 1 an, parinții și nașii stabilesc împreună o dată pentru tăierea moțului. E de fapt un ritual, urmat de o petrecere la care participă prietenii și familia. Copilul este îmbrăcat frumos de sărbătoare, iar nașii îi oferă cadouri celui mic.
Ritualul în sine constă în tăierea unei șuvițe de păr, care înainte este legată cu o panglică roșie. Este practic primatunsoare a celui mic, căreia i se oferă astfel o valoare simbolică. Cu toate acestea, în realitate prima șuviță de par este tăiată de preot în momentul botezului. Șuvița tăiată se va lipi apoi pe o moneda de argint prin picurarea de ceară. Unele date susțin că șuvița trebuie tăiată în formă de cruce, la fel cum face preotul la botez. Ceara trebuie să provină de la lumânarea de botez a copilului.
Tot din ritual face parte și trecerea copilului prin turtă, care este de fapt un colac mare, preparat din aluat de cozonac. După ce copilul este trecut prin colac/turtă, aceasta se rupe în 4 bucăți deasupra capului copilului și este împărțită tuturor invitaților. După tăierea moțului și turta, copilul este pus să aleagă trei obiecte de pe tavă.
Cele 3 obiecte pe care copilul le va alege de pe tavă, tradiția spune că îi vor dicta viitorul. Toate obiectele de pe tavă sunt plasate și alese de părinți și de nași.
Vedeți aici toate seturile de tăvițe de moț personalizate.